Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Úti okmányok, biztosítás

Útlevél néha még kell!
 
 
Úti okmányok és hazatérés elvesztésük esetén 
 
A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően is maguknál kell tartani személyazonosításra alkalmas irataikat a schengeni tagállamokban, hiszen igazoltatásra és a határőrség által végrehajtott mélységi ellenőrzésre hazánk schengeni csatlakozása után is sor kerülhet. Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél és a személyazonosító igazolvány.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogosítvány nem számít ilyen okmánynak!
A személyi igazolvánnyal történő utazás joga az összes forgalomban lévő személyi igazolvány típussal gyakorolható. A gyakorlatban elsősorban az új típusú, kártyaformájú személyi igazolvány vagy útlevél használatát javasoljuk, mert ezen okmányokkal kapcsolatban nem merülhet fel értelmezési, azonosítási vagy okmánybiztonsági aggály.
A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező, 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre!
Ha külföldön elvesztette, vagy ellopták úti okmányait, kérjük, feltétlenül vetessen fel erről jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában forduljon az illetékes magyar külképviselethez. A konzul ebben az esetben Ideiglenes úti okmányt állít ki a magyar állampolgárok számára, amellyel akadály nélkül haza lehet térni Magyarországra. Noha a schengeni tagállamok között schengeni csatlakozásunkat követően határellenőrzésre természetesen nem kell számítani, kérjük, a szomszédos schengeni tagállamokból történő hazautazást kivéve, ne induljon haza úti okmány nélkül! Bővebb információért kérjük, forduljon a magyar külképviseletekhez!
A szomszédos schengeni tagállamokkal, Szlovákiával, Ausztriával és Szlovéniával a hazautazást megkönnyítő gyakorlat alakult ki. Ennek értelmében a hazatéréshez nincs szükség Ideiglenes úti okmányra, ellenőrzés esetén elég az úti okmányok elvesztéséről felvett rendőrségi jegyzőkönyv bemutatása is.
 
Utas- és balesetbiztosítás
 
Külföldre történő utazás előtt javasoljuk általános, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötését. Külföldi egészségbiztosítási ellátásokkal kapcsolatban bővebb információkat az  Országos Egészségbiztosítási Pénztár  honlapján találhatnak.
még töltünk